Voor het eerst
een expat aannemen?
Neem je als werkgever voor het eerst een expat in dienst, dan moet je voldoen aan een aantal verplichtingen. Bij Expat Center Food Valley begeleiden we je in het volledige traject om kennismigranten of internationaal wetenschappelijk onderzoekers naar Nederland te halen. Van het uitvoeren van aanvragen en formaliteiten tot het verstrekken van informatie over wat er verder geregeld moet worden.
Aanvraag erkenning als referent
De eerste stap als je nog niet eerder kennismigranten hebt aangenomen, is erkenning als referent door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Hiermee laat je zien dat jouw organisatie belang heeft bij het verblijf van een vreemdeling in Nederland én een betrouwbare partner van de IND is.
Erkenning als referent heeft onder meer de volgende voordelen:
- Versnelde aanvraagprocedure voor verblijfsvergunning bij toekomstige nieuwe aanvragen.
- De mogelijkheid om een verblijfsvergunning aan te vragen zonder eerst in de Europese Unie te werven.
- Ruimere mogelijkheden om een werknemer van buiten de EU aan te nemen.
- Gezinsleden kunnen gemakkelijker naar Nederland worden gehaald.
Om erkend referent te worden, moet je als werkgever aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij kunnen je hierover adviseren. Verder leggen we uit welke verantwoordelijkheden je krijgt als erkend referent, en adviseren we je over het aanvragen van de erkenning.
Verblijfsvergunning
Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning, moet je nieuwe werknemer aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij toetsen of aan de algemene voorwaarden voor expats én aan de aanvullende voorwaarden voor kennismigranten wordt voldaan. Daarna dienen wij de aanvraag voor een verblijfsvergunning in, voor de kennismigrant en indien gewenst ook voor zijn of haar gezinsleden.
Waarop toetsen wij onder meer?
- Of het loon van de kennismigrant marktconform is
- Of er nog andere voorwaarden van toepassing zijn.
De verblijfsvergunning kan op de eerstvolgende donderdag na aankomst in Nederland worden opgehaald bij onze IND-balie.
Visum en tewerkstellingsvergunning
Afhankelijk van het land van herkomst kan een kennismigrant een visum nodig hebben. Je nieuwe medewerker ontvangt van ons alle benodigde informatie voor het aanvragen van een visum. Een tewerkstellingsvergunning aanvragen is niet nodig voor een kennismigrant.
Waarop toetsen wij onder meer?
- Uit welk land komt je nieuwe medewerker?
- Voldoet je nieuwe werknemer aan de voorwaarden van een verblijfsvergunning voor een kennismigrant?
- Is een visum vereist, en zo ja: welk type?
- Zijn er nog andere voorwaarden van toepassing?
Biometrische gegevens
Komt je nieuwe werknemer zonder visum naar Nederland? Dan heeft de IND biometrische gegevens nodig om een verblijfsvergunning af te geven. Na aankomst in Nederland plannen we een afspraak bij onze IND-balie om deze gegevens af te nemen en de verblijfsvergunning aan te vragen.
Welke biometrische gegevens zijn nodig voor de verblijfsvergunning?
- Een scan van de vingerafdrukken.
- Een pasfoto, deze maken we ter plekke.
- De handtekening van de kennismigrant
De verblijfsvergunning kan binnen 1 à 2 weken na het afnemen van de biometrische gegevens worden opgehaald bij onze IND-balie.
Inschrijving bij de gemeente
Elke inwoner van Nederland dient te beschikken over een burgerservicenummer (BSN). Je nieuwe werknemer heeft dit nummer onder meer nodig bij het openen van een bankrekening en het afsluiten van verzekeringen. Als je dit aan laat vragen door het Welcome Center, wordt het BSN direct verstrekt zodra de expat zich inschrijft bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP), aan onze balie op de Campus.
Onder welke voorwaarden een kennismigrant zich kan inschrijven, hangt onder meer af van de verblijfsduur en het land van herkomst.
Nadat je werknemer in Nederland is gearriveerd, schrijft je nieuwe medewerker zichzelf in aan onze gemeentebalie. Daar wordt direct het BSN verstrekt.
Welkom in de regio, wegwijs in Nederland
Na aankomst in Nederland nodigen we je medewerker uit voor een persoonlijk gesprek bij het Welcome Center, uiteraard liefst in combinatie met de afspraken aan onze IND- en gemeentebalie.
Welke informatie ontvangt de kennismigrant onder meer?
- Zaken die aanvullend geregeld moeten worden.
- Praktische informatie over de regio Wageningen en de Food Valley.
- Informatie over onderwerpen als financiële zaken, verzekeringen, onderwijs en opleiding, en Nederlandse wetten en regels.